Theo Maassen

Lees Meer

Guido Weijers

Lees Meer

Bubble Trouble

Lees Meer

Comedy Festival

In Nederland zijn en 3 grote cabaretfestival die al een groot aantal cabaret talenten als winnaar heeft gehad. De 3 festivals zijn het Leidse Cabaretfestival, de Cameretten en het Amsterdamse Kleinkunst Festival. Dit zijn uiteraard de 3 grootste festivals, maar er zijn ook een groot aantal kleinere festivals die lokale cabaretiers ook de kans geeft.

Het Leidse Cabaretfestival

Het Leidse Cabaretfestival is een van de belangrijkste cabaretfestival van Nederland. Het is een festival die je carrière in de comedy kan lanceren! Kandidaten die aan dit festival mee willen doen krijgen de kans door een auditie van 15 minuten. De organisatoren maken uiteindelijk een lijst van deelnemers die doorgaan naar de volgende ronde. Deze vindt plaats op het festival zelf. Kandidaten kunnen zich voorbereiden door middel van verschillende workshops die ervoor zorgt dat ze allen optimaal kunnen presteren.  De geselecteerde groepen gaan in 2 voorrondes de strijd met elkaar aan met optredes van maximaal 25 minuten.  Deze worden beoordeeld door de jury.  De helft van de deelnemers gaat vervolgens naar de halve finale, en 2 of 3 mensen gaat uiteindelijk door naar de finale. Gedurende de finale worden 2 prijzen uitgereikt. De juryprijs en de publieksprijs. 

De Cameretten

Een ander groot cabaretfestival is De Cameretten. Een festival dat gehouden word in eind november met als doel jou carrière te lanceren. Mensen die mee willen doen kunnen komen naar een van vele selectie avonden. Deze avonden worden vaak gehouden in kleine theaters en zijn voor iedere toegankelijk. Je krijgt als kandidaat 30 minuten voor je voorstelling. De jury kies uiteindelijk 9 mensen die door mogen naar het festival. Die krijgen na een workshop weekend de kans om zich in de voorrondes te laten zien. De voorrondes zijn verdeeld over 3 avonden. Uit de 9 kandidaten worden 3 finalisten gekozen.  Deze finalisten maken kans op de juryprijs, de publieksprijs en de persoonlijkheidsprijs.  Aan de juryprijs is ook een geldbedrag verbonden van €2500,-

Het Amsterdamse Kleinkunst Festival

Het derde grote cabaretfestival is Het Amsterdamse Kleinkunst Festival. Dit is een uitgebreider festival dan de Camaretten en Het Leidse Cabaretfestival. Het begint namelijk begin september, en is tot eind maart bezig. Allereerst zijn er audities van ieder 10 minuten plaats, gevolgd door selectieronde die voor iedereen te bezoeken is. Hierbij krijgt elke kandidaat 20 minuten om de jury te overtuigen. Het aantal personen dat deze rondes doorkomen komen op de selectieronde op Texel. Elke kandidaat krijgt daar 25 minuten. De cabaretiers die door die ronde komen mogen deelnemen aan het try-outtournee. Dit houdt in dat iedere kandidaat gedurende twee maanden een programma van een half uur in ongeveer 20 kleinere theaters. Hieruit worden 8 tot 10 personen gekozen om in de halve finale nogmaals een act op te voeren. De beste hiervan zijn de finalisten. Die maken kans op de op de juryprijs (Wim Sonneveldprijs) en de publieksprijs.